In aceasta perioada , cand temperaturile de zi si mai ales de noapte au scazut , multi legumicultori se confrunta cu o problema si anume : la culturile de ardei gogosar , ardei gras , ardei iute , vinete , rosii , varza , conopida fructele nu mai cresc si nu se matureaza.
Un rol important pentru a rezolva aceasta problema il joaca administrarea corecta a ingrasamintelor ce are efecte semnificative atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ.
Cele doua elemente nutritive indispensabile in aceasta perioada sunt :
POTASIUL – aplicarea lui duce la :
- marirea dimensiunii fructelor.
- imbunatatirea coacerii , deoarece creste continutul de zaharuri si substanta uscata din fructe.
- cresterea calitaii productiei , deoarece stimuleaza sinteza compusilor aromatici , polifenolici , antioxidanti precum si a altor compusi organici ce au rol important din punct de vedere organoleptic.
- cresterea rezistentei la transport si depozitare.
CALCIUL – aplicarea lui duce la :
- marirea rezistentei mecanice a tesuturilor.
- este implicat in producerea pigmentilor pentru fructe intens colorate.
- prevenirea deformarii fructelor.
- cresterea cantitativa si calitativa a productiei.
Pentru o dezvoltare si coacere buna a legumelor va recomandam fertilizarea cu urmatoarele produse bogate in potasiu si calciu :
- fertilizare foliara – SOLFERT 10-5-40+ME – 50g/10l apa.
- AGRIPHITE 600 – 50ml/10l apa.
- SOLAR CALCIU – 50ml/10l apa.
- fertilizare radiculara – SOLFERT 10-5-40+ME – 100g/10l apa.
- GELIASOL 17-10-56+ME –2g/l apa.
- GELIASOL CALCIU –2g/l apa.
Aplicarea se face in perioada de parga pana la maturare.
Aveti grija de culturile dumneavoastra!