- MANA ( Plasmopara viticola ) – este cauzata de o ciuperca care ataca toate organele vitei de vie : frunze, lastari tineri, ciorchini, inflorescente, flori, boabele de struguri si carcei. Semnele atacului se observa pe partea superioara a frunzelor unde apar pete galbui iar pe partea inferioara in aceste locuri apare un puf albicios. Atacul asupra ciorchinilor va face ca strugurii sa nu acumuleze suficiente zaharuri rezultand un vin de calitate inferioara. Ciorchinii atacati raman mici iar boabele se zbarcesc si cad cu usurinta.
- FAINAREA ( Uncinula necator ) – este cauzata de o ciuperca care ataca toate organele plantei pe care apare un puf fainos de culoare alb-cenusie. Florile avorteaza, strugurii tineri se brunifica si cad, boabele se crapa lasand sa se vada semintele iar vinurile obtinute din strugurii atacati de boala sunt de proasta calitate.
- PUTREGAIUL CENUSIU ( Botrytis cinerea ) – pe frunze apar pete galbui care devin rosietice cu un mucegai pulverulent, pe lastari apar pete brune sau cenusii, pe boabe apar pete mici cu tesut moale care se maresc repede, boabele se inmoie, crapa, se zbarcesc si se acopera cu un mucegai abundent brun-cenusiu si pulverulent.
Pentru PREVENIREA SI COMBATEREA acestor boli recomandam tratamente cu urmatoarele fungicide:
- DITAN – 2,0 kg/ha ( 20g/10l apa).
- MICROTHIOL SPECIAL – 0,2 – 0,3 % ( 30g/10l apa).
- TOPSEN EXTRA – 0,75 kg/ha ( 50g/10l apa).
- PYRUS 400SC – 1,5 l/ha ( 20ml/10l apa).
- TALENDO – 0,225 l/ha ( 2,5 ml/10l apa).
Tratamentele se fac , utilizand produsele alternativ, prin stropire la interval de 7-10 zile intre ele si la fiecare solutie preparata adaugati adjuvantul SOLVANT – 0,01-0,05% pentru o eficienta mai mare.
Aveti grija de culturile dumneavoastra!