CARENTA DE CALCIU – LA LEGUME SI POMI FRUCTIFERI !

 CARENTA DE CALCIU – LA LEGUME SI POMI FRUCTIFERI !

CALCIUL este un element de baza in dezvoltarea plantelor si mai ales in obtinerea unor productii mari si de calitate la legume si fructe.

CAUZELE aparitiei carentei de calciu sunt :

- o aprovizionare necorespunzatoare a solului cu calciu.

- temperaturile ridicate din timpul verii  duc la o aprovizionare deficitara cu calciu a plantelor exact in perioada cresterii intense si formarii fructelor.

- fertilizarea excesiva cu azot si gunoi de grajd determina un consum ridicat de calciu in organele vegetative in detrimentul formarii fructelor.

- seceta sau udarea excesiva influienteaza negativ absorbtia de calciu si fixarea acestuia in plante.

SIMPTOMELE carentei de calciu sunt:

- incetinirea cresterii.

- rasucirea frunzelor.

- dezvoltarea slaba a sistemului radicular.

- varfurile plantelor se atrofiaza si se usuca.

BOLI FIZIOLOGICE aparute datorita carentei de calciu :

- patarea neagra a fructelor de mar.

- arsura marginala a frunzelor.

- putregai apical la tomate , ardei , gogosar , vinete.

- avortatea florilor.

- putregai apical la pepene.

- cresterea deficitara a radacinoaselor – morcov, telina, pastarnac.

PREVENIREA SI TRATAREA CARENTEI DE CALCIU – se face prin aplicarea ingrasamintelor cu calciu fie foliar fie prin fertigare.

RECOMANDAM : - foliar -  SOLAR CALCIU – 2,0 – 5,0 l /ha( 50ml/10l apa).

                                - fertigare – GELIASOL CALCIU - 5,0 kg/ha(2g/l apa).

Pe perioada de vegetatie se pot efectua 2-5 aplicari la interval de 10 -  14 zile intre ele.

                        Aveti grija de plantele dumneavoastra!

Carenta de calciu

                           Carenta de calciu

                                   Solar calciu

                        Geliasol calciu

Distribuie Trimite