Pentru prevenirea aparitiei bolilor la vita de vie se efectueaza tratamente inca din repaus vegetativ si inceputul cresterii lastarilor.
Primele boli care pot aparea sunt :
- MANA ( Plasmopara viticola ) – este cauzata de o ciuperca care ataca toate organele vitei de vie : frunze, lastari tineri, ciorchini, inflorescente, flori, boabele de struguri si carcei. Semnele atacului se observa pe partea superioara a frunzelor unde apar pete galbui iar pe partea inferioara in aceste locuri apare un puf albicios. Atacul asupra ciorchinilor va face ca strugurii sa nu acumuleze suficiente zaharuri rezultand un vin de calitate inferioara. Ciorchinii atacati raman mici iar boabele se zbarcesc si cad cu usurinta.
- FAINAREA ( Uncinula necator ) – este cauzata de o ciuperca care ataca toate organele plantei pe care apare un puf fainos de culoare alb-cenusie. Florile avorteaza, strugurii tineri se brunifica si cad, boabele se crapa lasand sa se vada semintele iar vinurile obtinute din strugurii atacati de boala sunt de proasta calitate.
Tot in primele faze de vegetatie apare si un daunator periculos si anume :
- ACARIANUL ROSU COMUN ( Tetranychus urticae) – este un paianjen deosebit de periculos pentru vita de vie. Semnele atacului apar primavara dupa dezmugurit cand paianjenul colonizeaza partea inferioara a frunzelor, inteapa si se hraneste cu sucul celular , inmultindu-se rapid. Atacul se extinde pe lastari si inflorescente ducand la avortarea florilor si implicit la scaderea productiei.
Pentru prevenire si combatere recomandam efectuarea urmatoarelor tratamente :
- PACHET TRATAMENT I ( pentru 10l , 50l sau 100l apa) – contine : Midos oil adjuvant si fungicid Champ 77 WG.
- IN FENOFAZA LASTARI 5 cm – 15 cm – tratament cu :
-PACHET TRATAMENT II ( pentru 10l , 50l sau 100l apa) – contine : doua fungicide , Captadin si Microthiol special si acaricid Nissorun 10WP.
Tratamentele se aplica in zile cu soare , fara vant si fara perspectiva de a ploua in urmatoarele 4 - 6 ore.
Aveti grija de vita de vie!