Boala este cauzata de ciuperca Alternaria solani si in afara de tomate apare si la cartof, vinete , ardei.
Se dezvolta la temperaturi optime de 25 – 30 grade fiind conditionata de prezenta picaturilor de apa ( condens , roua , ploaie , irigare prin aspersiune ) pe frunze , fructe , tulpini si de o umiditate relativa a aerului ridicata.
Atacul se manifesta pe frunze , fructe si tulpini . Cele mai mari pagube le produce cand apare in faza de rasad ducand la compromiterea acestuia.
Pe frunze apar pete brune apoi cenusii care se maresc , capata inele concentrice inchise la culoare cu o pasla fina brun – negricioasa.
Boala avanseaza spre varful plantei , frunzele bazale se usuca lasand fructele fara hrana si protectie la arsuri solare.
Pe fructe apar pete concentrice de culoare maro – inchis pana la negru , usor scufundate , cu o pasla fina negricioasa. Afecteaza atat fructele coapte dar si pe cele verzi.
Se recomanda efectuarea de tratamente preventive si curative cu urmatoarele fungicide :
- COMBI DUO COBRE – 3,5 kg/ha.( 35g/10l apa).
- PROPIDIN MAX – 1,5 kg/ha.( 15g/10l apa)
- KONVEKT – 0,5 l/ha.( 5ml/10l apa).
- ZEAMA BORDELEZA – 0,75% ( 50g/10l apa).
Tratamentele se efectueaza utilizand alternativ produsele la interval de 7 – 10 zile intre ele, in functie de intensitatea infectiei si la fiecare solutie preparata se adauga adjuvantul SOLVANT – 0,01 -0,05% pentru o eficienta mai mare.
Sa aveti recolte bogate!