Descoperă aplicația Inginer Agronom în Apple App Store sau Magazinul Google Play și identifică rapid o soluție pentru bolile care afectează culturile agricole.

CEA MAI PERICULOASA BOALA LA TOMATE ! MANA TOMATELOR – Phytophthora infestans.

CEA MAI PERICULOASA BOALA LA TOMATE ! MANA TOMATELOR – Phytophthora infestans.

Este una dintre cele mai grave si frecvente boli ale tomatelor fiind prezenta in toate tipurile de cultura – SERE , SOLARII , GRADINA , CAMP.

Conditiile care favorizeaza aparitia bolii sunt temperaturile  intre 15-18 grade si umiditatea ridicata a aerului peste 80%.

SIMPTOMELE manei sunt :

- PE FRUNZE – apar pete circulare cu aspect neregulat de coloare verde- galbuie cu aspect umed. Ulterior devin cenusii brune iar pe partea inferioara apare un puf fin si albicios. In cateva zile tesutul din zona petelor se necrozeaza , frunzele se usuca.

- PE TULPINA – apar pete mici cu forma ovala si culoare cenusiu – bruna , se extind treptat, inconjoara tulpina care se frange si putrezeste.

- PE FRUCTE – in toate stadiile de dezvoltare la codita apar pete neregulate , usor adancite de culoare verde-maslinie. Apoi capata o culoare bruna si se extind pe portiuni mari din fruct. Pe suprafata petelor apare si puf fin albicios iar fructele afectate se desprind usor si cad prematur din cauza putrezirii coditei.

Pentru PREVENIREA si COMBATEREA manei recomandam tratamente cu urmatoarele fungicide:

          - ARMETIL COBRE– 2,5 kg/ha(25g/10l apa).

          - CAPTADIN 80 WDG – 0,15% ( 15g/10l apa).

          - CUPRIDIN 50 WP – 1,5 kg/ha ( 20g/10l apa).

          - COMBI DUO FORTE – 2,5 l/ha( 20ml/10l apa).

          - COMBI DUO COBRE – 3,5 kg/ha( 35g/10l apa).

Un tratament deosebit de eficient se poate face cu :

          - PACHET EVALIA LEGUME – contine doua fungicide si un ingrasamant foliar.( pt. 10 l , 50l si100 l apa).

Tratamentele se efectueaza utilizand alternativ fungicidele , la interval de 7 – 10 zile intre ele , in functie de aparitia si intensitatea atacului bolii. Pentru o eficienta mai mare a tratamentului la fiecare solutie preparata adaugati adjuvantul SOLVANT – 0,05% ( 3ml/10l apa).

                  Aveti grija de culturile dumneavoastra!

 

        mana tomatelor

           Armetil cobre

            Combiduo cobre

          Combi duo forte

      Pachet Evalia legume

Distribuie Trimite