Descoperă aplicația Inginer Agronom în Apple App Store sau Magazinul Google Play și identifică rapid o soluție pentru bolile care afectează culturile agricole.

COMBATEREA EFICIENTA A PRICIPALILOR DAUNATORI LA POMII FRUCTIFERI !

COMBATEREA EFICIENTA A PRICIPALILOR DAUNATORI LA POMII FRUCTIFERI !

Pomii fructiferi din livezi sau gradini pot fi atacati de o serie de daunatori periculosi care diminueaza mult productia iar fructele  sunt de proasta calitate. Va prezentam cativa dintre acesti daunatori :

PADUCHELE VERDE AL PIERSICULUI , Myzus persicae -  este o specie polifaga, ataca peste 240 specii de plante, fiind preferate in mod deosebit piersicul, caisul. Paduchele formeaza colonii pe partea inferioara a frunzelor, pe care le inteapa sugand seva.
Datorita atacului, tesuturile se necrozeaza, iar frunzele se rasucesc, daca atacul este puternic, frunzele se ingalbenesc si se usuca. Pe langa pagubele directe, este si vector pentru diferite virusuri.

MUSCA CIRESELOR ( Vermele cireselor) , Rhagoletis cerasi – viermele ataca fructele de cires si visin unde consuma pulpa din jurul samburelui. Fructele atacate devin moi , se inchid la culoare , pot putrezi si cadea din pom, devenind impropii consumului .

GARGARIRA FLORILOR DE MAR , Anthonomus pomorum - până la a doua jumătate a lunii mai, apare noua generație de gărgărițe adulte, care consumă frunzele pomilor înainte de a se retrage pentru hibernare. După ce larvele atacă bobocii florali de măr, aceștia devin bruni la culoare, se usucă și rămân agățați, fiind denumiți popular „cuișoare”.

VIERMELE MERELOR,Cydia pomonella – ataca fructele de mar , par , prun , gutui, cais etc. Larvele din generatia intai ataca fructele de 1,5 cm in diametru , patrund pe la codita si consuma semintele sau samburele abia format. Generatia a doua apare in iulie – august si ataca fructele mature care putrezesc usor si cad.

MOLIA PIELITEI FRUCTELOR , Adoxophyes orana - atacul incepe primavara la dezmugurit si buton roz, cand omida se hraneste cu muguri, frunze si inflorescente; atacul frunzelor din interiorul ,acestora. Frunzele sunt modelate sub forma unui cornet sau lipite doua sau 3 cu ajutorul firelor de matase. La adapostul frunzelor  omizile se hranesc; atacul fructelorlarvele  se protejeaza cu ajutorul frunzelor trase si unite de fructe cu ajutorul firelor de matase. Omida consuma pielita fructelor fiind adapostita de frunza.

Pentru combaterea acestor daunatori recomandam un insecticid de mare eficienta si anume:

                               TALENT BLUE – 0,125 l/ha ( 5 ml/10 l apa).

Este un insecticid cu acțiune de contact și ingestie, cu proprietăți translaminare și sistemice.

Se utilizează în vegetație, la avertizare sau imediat după apariţia primilor dăunători în cultură. Efectuați tratamentul (în special în cazul dăunătorilor cu aparat bucal de supt) cu atenție, asigurând acoperirea tuturor părților plantelor cu soluția de stropit. Se recomandă aplicarea produsului la temperaturi sub 20°C. La temperaturi mai ridicate, efectuați tratamentul la sfârșitul zilei. În timpul înfloririi culturilor, se recomandă aplicarea produsului în afara perioadelor de activitate a albinelor. 

Aveti grija de pomii dumneavoastra!

 

-paduchele-verde-al-piersicului.

musca cireselor .

 viermele marului .

gargarita-florilor-de-mar.

molia pielitei fructelor.

talent blue.

Distribuie Trimite