Este boala cea mai periculoasa care ataca specii de MAR , PAR , GUTUI , ZMEUR.
Aparitia bolii este favorizata de urmatoarele conditii meteorologice : vant , precipitatii , umiditatea atmosferica ridicata si o temperatura atmosferica intre 10 si 30 de grade.
Primele semne apar inca de la inflorit , florile care abia au legat se ofilesc si se usuca - capata o culoare bruna – negricioasa.
De la floare bacteria trece la lastari care se ofilesc si capata culoarea bruna.
Fructele mici capata culoarea bruna sau neagra, se usuca si cad.
Pomii atacati de focul bacterian arata de parca ar fi parjoliti de foc , iar netratarea la timp poate duce la uscarea lor in doar cateva luni.
Pentru prevenirea si combaterea bolii se efectueaza urmatoarele tratamente:
- CUPRIDIN 50 WP– 1,5-2,0 kg/ha ( 20g/10l apa).
- CHAMP 77 WG – 2,0 kg/ha ( 20g/10l apa).
- CUPROXAT FOWABLE – 0,35 %.
Se pot face 2-3 tratamente – primul in TOAMNA dupa caderea aproximativ a jumatate din frunze si apoi pe PERIOADA DE IARNA la o temperatura peste 5 grade si soare.
Aveti grija de pomii dumneavoastra!