CALCIUL este un element de baza in dezvoltarea plantelor si mai ales in obtinerea unor productii mari si de calitate .
CAUZELE aparitiei carentei de calciu sunt :
- o aprovizionare necorespunzatoare a solului cu calciu.
- temperaturile ridicate din timpul verii duc la o aprovizionare deficitara cu calciu a plantelor exact in perioada cresterii intense si formarii fructelor.
- fertilizarea excesiva cu azot si gunoi de grajd determina un consum ridicat de calciu in organele vegetative in detrimentul formarii fructelor.
- seceta sau udarea excesiva influienteaza negativ absorbtia de calciu si fixarea acestuia in plante.
SIMPTOMELE carentei de calciu la mar sunt:
Semne vizibile pe fruct sub forma de pete circulare, de 2-10 mm de culoare negru-murdar;
Pulpa mărului în zona petelor circulare este de culoare brună, iar fructele au un gust amărui;
Boală se manifestă și mai târziu în locul în care sunt depozitate, făcând imposibilă păstrarea acestora pe perioadă îndelungată.
Putem controla carenta de calciu prin urmatoarele masuri:
Irigarea plantelor: instalarea unor sisteme de irigare prin picurare, astfel încât plantele să nu sufere de seceta din timpul verii;
Efectuarea de tăieri în verde a lăstarilor puternic dezvoltați pe perioada verii conduce la realizarea unui echilibru în pom și concentrarea calciului către frunze și fructe, însă tăierile trebuie să fie moderate;
Cultivarea soiurilor de măr care nu au predispoziție la carența de calciu: Royal Gala, Jonagold, etc.
Aplicarea de îngrăsăminte foliare pe bază de calciu – asigură fermitatea pulpei și uniformitatea fructului.
Recomandam aplicarea foliarului:
SOLAR CALCIU – 3l/ha ( 50ml/10l apa).
Pe perioada de vegetatie , dupa inflorire , se pot aplica 4 stropiri la interval de 10-14 zile intre ele , ultima chiar in fenofaza de parga a merelor.
Aveti grija de pomii dumneavoastra!