Descoperă aplicația Inginer Agronom în Apple App Store sau Magazinul Google Play și identifică rapid o soluție pentru bolile care afectează culturile agricole.

MANA VITEI DE VIE – PREVENIRE SI COMBATERE !

MANA VITEI DE VIE – PREVENIRE SI COMBATERE !

Mana viței de vie" este o boală provocată de ciuperca microscopică numită Plasmopara viticola. Aceasta afectează frunzele, lăstarii, florile și strugurii viței de vie, ducând la pierderi semnificative de producție.

Simptome ale manei viței de vie:

  • ATACUL PE FRUNZE : Petele de mana pe frunze au aspect variat in functie de momentul cand se produce infectia. Petele sunt de culoare galbena-untdelemnie, au un contur difuz, atingand dimensiuni ce variaza de la cativa mm la cativa cm (stadiul petelor untdelemnii). Cu timpul, centrul acestor pete se brunifica, frunzele luand un aspect uscat (stadiul de arsuri pe frunze).

Pe partea inferioara a frunzei, in dreptul petelor se constata prezenta unui puf albicios, alcatuit din miceliul si sporii ciupercii. In functie de conditiile climatice (temperatura ridicata in jur de 20-22°C si umiditate accentuata), ce determina o evolutie rapida, faza de pete untdelemnii nu mai apare. Frunzele nu mai prezinta pe fata inferioara acel puf albicios, caracteristic.

La soiurile cu struguri rosii sau negri, petele de mana sunt inconjurate de un inel visiniu. La cele rezistente fata de aceasta boala petele se brunifica, iau o forma colturata si sunt limitate de nervuri. Catre toamna, cand frunzele devin mai rezistente, in urma infectiilor apar pete mici, colturoase de 1-2 mm in diametru. In dreptul acestora tesuturile se brunifica, in timp ce restul frunzei ramane de culoare verde. Aceasta forma de atac se numeste „pete de mozaic”. In aceasta faza ciuperca nu mai produce pe partea inferioara a limbului puf alb.

  • ATACUL PE LASTARI SI CARCEI :

Acestia prezinta pete alungite de culoare bruna. Pe timp umed se acopera cu un puf albicios, alcatuit din masa de miceliu cu spori. Pe lastarii mai evoluati si lignificati, atacul de mana apare sub forma unor pete alungite de culoare bruna. Apar in preajma nodurilor, in dreptul carora scoarta este moarta. Coardele atacate nu se matureaza.

  • ATACUL PA CIORCHINII TINERI :

Poate fi foarte periculos in anii cu precipitatii abundente. Infectia are loc prin cozile inflorescentelor, prin flori sau prin partea mai dezvoltata a coditei boabelor. Ciorchinii mici, pe timp umed se ingalbenesc si se acopera cu miceliu si spori de culoare alba. Sau, se brunifica si se usuca pe timp secetos. Bobitele se acopera cu un puf albicios format din miceliu si spori, deoarece boabele tinere neacoperite de stratul ceros, permit iesirea miceliului in exterior. Infectia pe boabe continua si dupa ce boabele sunt mai mari si acoperite cu stratul ceros. Ciuperca patrunde prin partea latita a coditei bobului cat si prin diferite rani produse de insecte sau grindina. Boabele atacate se brunifica, se zbarcesc si uneori se desprind de pe ciorchine si cad cu usurinta.

PREVENIREA SI COMBATEREA MANEI !

Aplicam tratamentele pe fazele de vegetatie ale viei conform unei scheme orientative cu PACHETE ce contin fungicide specifice bolii.

Aveti grija de vita de vie pentru a avea recolte bogate !

 

 

 

mana-vitei-de-vie.

mana-vitei-de-vie.

mana-vitei-de-vie.

pachete tratamente vita de vie.

vita de vie cu tatamente aplicate.

Distribuie Trimite